Wat is het beste magnesiumsupplement?

Leestijd: 6 minuten

Als je extra magnesium nodig hebt, kun je ervoor kiezen om een magnesiumsupplement te nemen. Maar er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar. Welke moet je nou kiezen? In dit artikel leg ik je uit wat het beste magnesiumsupplement is.

Wat is het beste magnesiumsupplement?

Een supplement met magnesiumcitraat is het beste magnesiumsupplement. Dat komt doordat deze vorm van magnesium het beste wordt opgenomen door je lichaam.

Wil je weten waarom? Lees in dit artikel meer over de volgende onderwerpen:

 1. Wat is magnesium?
 2. Wat is een magnesiumsupplement?
 3. Welke magnesiumsupplementen zijn er?
 4. Wat is het beste magnesiumsupplement?
 5. Supplementen met magnesiumcitraat.

Wil je geen achtergrondinformatie, maar gewoon weten welk magnesiumsupplement je moet kiezen? Ga dan meteen naar paragraaf 5. Daar heb ik een aantal goede keuzes voor je neergezet!

1. Wat is magnesium?

Magnesium is één van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Ongeveer 50% van de magnesium wordt opgeslagen in de botten, de rest bevindt zich in andere lichaamscellen (1).

Magnesium heeft een belangrijke rol in het lichaam, bijvoorbeeld bij:

 • Concentratie en geheugen
 • Normale werking van spieren, gewrichten en het zenuwstelsel
 • Gezonde botten en tanden

Daarom is het belangrijk dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Ongeveer 30 tot 40% van de magnesium in je voeding wordt door je lichaam opgenomen (3). Een tekort aan magnesium kan ontstaan door:

 • Onvoldoende magnesium in je voeding. Bijvoorbeeld doordat je niet gezond genoeg eet.
 • Verhoogde behoefte aan magnesium, bijvoorbeeld omdat je regelmatig sport.

Bovendien bevat bewerkt voedsel maar weinig magnesium. Hierdoor krijgen veel mensen in de westerse wereld tegenwoordig een stuk minder magnesium binnen dan vroeger (2).

Met behulp van een supplement zorg je ervoor dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Maar wat is een magnesiumsupplement? Hieronder lees je daar meer over.

2. Wat is een magnesiumsupplement?

Magnesiumsupplementen zijn bijvoorbeeld tabletten die bestaan uit verbindingen met magnesium. Dit betekent dat magnesium is vastgebonden aan een andere stof. Wanneer het supplement wordt verwerkt in het spijsverteringskanaal, komt het magnesium vrij. Daarna wordt het opgenomen door je lichaam.

Er zijn geen supplementen met puur magnesium te koop. Waarom? Puur magnesium wordt door je lichaam niet opgenomen. Combineer je magnesium met een andere stof, dan lukt dat wel.

Wanneer kun je magnesiumsupplementen gebruiken?

 • Bij een ongezond of onregelmatig dieet waardoor je te weinig magnesium binnen krijgt
 • Als je vegetariër of veganist bent
 • Wanneer je veel sport
 • Bij gezondheidsklachten zoals spierkrampen, rusteloze benen en menstruatiepijn

Zorg er dan wel voor dat je het beste magnesiumsupplement kiest. Dan heeft je lichaam er het meeste aan.

Beste magnesiumtabletten

3. Welke magnesiumsupplementen zijn er?

Zoals je hebt gelezen, bestaan magnesiumsupplementen altijd uit een verbinding van magnesium met een andere stof. De werkzaamheid van het supplement verschilt tussen de verbindingen.

Het is daarom belangrijk om een supplement te kiezen dat de juiste verbinding met magnesium bevat. Sommige verbindingen worden namelijk helemaal niet door je lichaam opgenomen! In dat geval werkt het supplement dus niet.

Magnesiumverbindingen kunnen verdeeld worden in twee groepen:

 • Organische verbindingen
 • Anorganische verbindingen

Organische verbindingen

Hierin zit magnesium gebonden aan een stof die ook in de natuur voorkomt, zoals citraat. Dit is een vorm van citroenzuur dat in veel citrusvruchten voorkomt. Voorbeelden van organische verbindingen zijn:

 • Magnesiumascorbaat
 • Magnesiumcitraat
 • Magnesiumlactaat

Anorganische verbindingen

Hierin zit magnesium gebonden aan een stof die niet in natuurlijke producten voorkomt, zoals chloride. Chloride is een onderdeel van keukenzout. In keukenzout is het gebonden aan het mineraal natrium. Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn:

 • Magnesiumoxide
 • Magnesiumchloride
 • Magnesiumfosfaat

Het beste magnesiumsupplement bevat altijd een organische verbinding. Waarom? Dat lees je hieronder.

4. Wat is het beste magnesiumsupplement?

Organische verbindingen worden beter in het lichaam opgenomen dan anorganische. Dit komt doordat organische verbindingen beter in staat zijn om de maag te overleven.

De inhoud van je maag is zuur door het maagzuur dat er geproduceerd wordt. Dit maagzuur verandert de anorganische verbindingen. Ze krijgen daardoor een andere samenstelling. Hierdoor herkent je lichaam ze minder goed en neemt je lichaam ze niet meer goed op. Dit veranderproces heet ionisatie.

Na de maag komen de verbindingen in de darmen terecht. Vanuit de darmen worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Ionisatie zorgt ervoor dat de anorganische verbindingen er anders uit zien en daarom niet goed kunnen oversteken vanuit de darmen naar het bloed.

Wat betekent dit? Bij een supplement met een anorganische verbinding wordt er heel weinig magnesium opgenomen in je lichaam. Het supplement werkt dan dus niet goed.

Van de anorganische verbindingen wordt magnesiumoxide het slechtst opgenomen (4). Maar 4% van het magnesium uit het supplement wordt door je lichaam opgenomen! Helaas bevatten veel supplementen magnesiumoxide omdat dit goedkoper is.

Organische verbindingen worden niet veranderd door het maagzuur. Zij blijven dus hetzelfde in de maag en de darmen. Daardoor worden ze makkelijker opgenomen in het bloed (1,5). Hierdoor werken organische verbindingen dus beter dan anorganische verbindingen.

Beste magnesiumsupplement

Het beste magnesiumsupplement met organische verbinding

Het beste magnesiumsupplement bevat dus een organische verbinding. Maar welke organische verbinding kies je?

Binnen de organische verbindingen zijn er verschillen in werkzaamheid. In wetenschappelijke studies is aangetoond dat magnesiumcitraat beter wordt opgenomen dan andere organische verbindingen, zoals magnesiumlactaat (5, 6). Dit betekent dat er na het innemen van magnesiumcitraat meer magnesium in het bloed aanwezig was dan bij andere organische verbindingen.

Een supplement met magnesiumcitraat is dus het beste magnesiumsupplement. Lees altijd op de achterkant van de verpakking welke vorm van magnesium in jouw supplement zit. Zo kies je altijd het supplement met de beste werking!

5. Supplementen met magnesiumcitraat

Wil je een supplement met magnesiumcitraat nemen? Dan kan ik je deze magnesiumtabletten aanbevelen. Deze zijn van uitstekende kwaliteit en in iedere pot zitten 180 tabletten.

Bronnen

 1. Farruggia, G.; Castiglioni, S.; Sargenti, A.; Marraccini, C.; Cazzaniga, A.; Merolle, L.; Lotti, S.; Cappadone, C.; Maier, J.A.M.; “Effects of Supplementation with Different Mg Salts in Cells: Is There a Clue?”, Magnesium Research, 2014
 2. Jahnen-Dechent, M.; Ketteler, M.; “Magnesium Basics”, Clin Kidney J., 2012
 3. Fine, K.D.; Santa Ana, C.A.; Porter, J.L., Fordtran, J.S.; “Intestinal Absorption of Magnesium from Food and Supplements”, J Clin Invest, 1991
 4. Firoz, M.; Graber, M.; “Bioavailability of US Commercial Magnesium Preparations”, Magnesium Research, 2001
 5. Coudray, C.; Rambeau, M.; Feillet-Coudray, C.; Gueux, E.; Tressol, J.C.; Mazur, A.; Rayssiguier, Y.; “Study of Magnesium Bioavailability from Ten Organic and Inorganic Mg Salts in Mg-depleted Rats Using a Stable Isotope Approach, Magnesium Research, 2005
 6. Walker, A.F.; Marakis, G.; Christie, S.; Byng, M.; “Magnesium Citrate Found More Bioavailable than Other Magnesium Preparations in a Randomized Double-blind Study”, Magnesium Research, 2003