Total Body Scan: wat is het, voordelen & nadelen

Leestijd: 5 minuten

Je lichaam grondig laten checken voor allerlei ziektes? Snel kijken hoe je algehele gezondheid ervoor staat? Veel mensen laten om deze reden een total body scan uitvoeren. Dit is een soort van APK voor je lichaam, waarbij allerlei tests worden gedaan. Hier zit vaak wel een prijskaartje aan vast. Maar is dat het waard? Lees hier meer over de total body scan, en de nadelen.

In dit artikel zal ik je volgende onderwerpen behandelen:

 • Wat is een total body scan?
 • Welke onderzoeken worden gedaan bij een total body scan?
 • Total body scan voordelen
 • Total body scan nadelen

Wat is een total body scan?

Een total body scan is een verzameling van allerlei onderzoeken om je gezondheid te checken. Tijdens deze onderzoeken wordt ook vaak een MRI scan en/of CT scan uitgevoerd. Vandaar de naam. Het doel van het onderzoek is het tijdig opsporen van tumoren, ontstekingen en andere ziekten. Vaak kiezen mensen voor het uitvoeren van een total body scan omdat ze zich zorgen maken over hun gezondheid. Of omdat ze willen weten of ze nog helemaal gezond zijn.

Een total body scan duurt vaak maar heel kort. Je bent één of twee dagen in een kliniek voor alle tests, afhankelijke van welke tests je laat uitvoeren. Je krijgt dan bijna meteen de uitslag en kunt snel weer naar huis.

Er zijn in Nederland meerdere aanbieders van een total body scan, bijvoorbeeld Privatescan en Prescan. Voor de onderzoeken en scans moet je dan wel naar Duitsland toe. In Nederland mogen er namelijk geen MRI scans worden uitgevoerd zonder verwijzing van een arts. Dit komt doordat er ook veel nadelen zitten aan het ‘zomaar’ uitvoeren van een MRI scan. Die misschien niet opwegen tegen de voordelen. Daar lees je meer over in de rest van het artikel. Maar eerst ga ik er op in wat ze onderzoeken.

Welke onderzoeken worden gedaan bij een total body scan?

Welke onderzoeken er worden uitgevoerd bij een total body scan hangt af van welk pakket je kiest. Meer onderzoeken laten uitvoeren kost namelijk meer geld. Het basispakket bevat altijd een MRI scan van de belangrijkste organen. Daarnaast kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld:

 • Hart- en longonderzoek, zoals een ECG of echo
 • Laboratoriumonderzoek van bloed, ontlasting en urine
 • Maag- en darmonderzoek
 • Huidonderzoek
 • CT Scan

Bij een MRI scan wordt electromagnetische straling gebruikt om je organgen zichtbaar te maken. Dit is anders dan bij een CT scan. Daarbij wordt röntgenstraling gebruikt. Je kunt daarbij bepaalde organen beter bekijken. Maar het nadeel is dat er röntgenstraling vrijkomt die schadelijk kan zijn. Daarom is een CT scan niet standaard inbegrepen.

Vind je een total body scan interessant? Kijk dan ook eens naar mijn blog over een slimme weegschaal. Deze weegschalen kunnen ook allerlei gezondheidsmetingen uitvoeren, zoals botmassa, BMI en buikvet.

Total body scan nadelen

Total body scan voordelen

Het grootste voordeel dat een total body scan kan hebben is dat je ernstige ziekten vroeg op kan sporen. Bijvoorbeeld een tumor, waar je nog geen klachten van hebt. Dit is het voordeel waarmee het meest geadverteerd wordt door aanbieders van een total body scan. De kans dat dit bij jou wordt vastgesteld, is heel erg klein.

Maar er zijn ook nog andere voordelen:

 • Er is geen verwijzing van een arts nodig. Heb je klachten en kom je niet verder bij de huisarts? Dan kun je dat hier laten onderzoeken.
 • Geen wachtlijsten. Je kunt vaak binnen een week terecht voor je onderzoeken.
 • Je bepaalt zelf wat je wilt laten onderzoeken en waar.
 • Op basis van de resultaten van de total body scan kun je je levensstijl aanpassen en daardoor ziekten voorkomen. Bijvoorbeeld als bij jou een hoge bloeddruk of hoog cholesterol wordt vastgesteld.
 • Het is anoniem.

Wist je dat je zelf thuis ook al een aantal dingen kunt testen? Denk bijvoorbeeld aan:

Total body scan nadelen

Het eerste nadeel van is al snel te zien op de websites van adverteerders. Het is heel duur. Vooral als je een uitgebreid pakket neemt. De kosten kunnen al snel oplopen richting de 2000 euro. Er is geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Dat betekent dat je alles zelf moet betalen.

Wat zijn de andere total body scan nadelen?

Heel kleine kans op ontdekken van relevante ziekte

Dit is de belangrijkste van de total body scan nadelen. Maar bij 2% van de mensen wordt een relevante ziekte aangetoond (1). Het aantal is dus heel erg klein. En dan nog is het vaak de vraag of het ontdekken van deze ziekte ervoor zorgt dat je overlevingskans beter is. De ziekte zou namelijk ook zonder behandeling weggegaan kunnen zijn. Of in het ergste geval ben je er alsnog te laat bij. Het aantal mensen waarbij een ernstige ziekte vroeg wordt ontdekt en die daardoor een voordeel heeft, is dus heel erg klein.

Als voorbeeld geef ik hierbij Zuid-Korea. Dit land voerde een massa-screening uit voor schildklierkanker onder de bevolking. Inderdaad, er werd daardoor 15 keer meer een diagnose gesteld. Dat klinkt positief. Maar uiteindelijk bleek dat het de overlevingskansen niet hoger werden. De kans dat je zou overlijden aan schildklierkanker bleef gelijk (2).

Wat is een total body scan

Vals positief en onnodige vervolgonderzoeken

Aan de andere kant, worden er gemiddeld 2,8 afwijkingen gevonden per persoon (1). Bij ongeveer 40% wordt er dan nader onderzoek geadviseerd.  Je hebt net gelezen, dat maar bij 2% van de mensen een echt relevante ziekte wordt gevonden. Dat betekent dus dat voor 38% van de mensen deze vervolgonderzoeken niet nodig zijn. Je denkt dus dat er iets mis met je is, terwijl dat niet zo is of je zou er nooit klachten van hebben gehad.

Deze vervolgonderzoeken moeten vervolgens wel door jou of door jouw zorgverzekering worden betaald. Daarnaast levert het stress en zorgen op, doordat je niet weet of je iets ergs mankeert.

Niet alles kan op een scan gezien worden

Ook al heet het een total body scan, niet alles kan hierbij onderzocht worden. Dit is één van de total body scan nadelen waar je mischien niet zo snel aan denkt. Met een MRI-scan kun je de onderstaande organen niet onderzoeken:

 • Darmen
 • Maag en slokdarm
 • Borsten
 • Baarmoederhals
 • Keel
 • Huid

Je zult dan dus extra onderzoeken door een arts in het ziekenhuis moeten laten uitvoeren.

Total body scan: conclusie

Of je een total body scan laat uitvoeren, is natuurlijk je eigen keus. Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen met het afwegen van de voor- en nadelen, zodat je een goed besluit kunt maken.

Bronnen

 1. Furtado CD, Aguirre DA, Sirlin CB, Dang D, Stamato SK, Lee P et al; “Whole-Body CT Screening: Spectrum of Findings and Recommendations in 1192 Patients”; Radiology; 2005.
 2. Ahn HS, Kim HJ, Welch HG; “Korea’s Thyroid-Cancer ‘Epidemic’- Screening and Overdiagnosis”; N Engl J Med; 2014